تاریخچه تئاتر یونان
تئاتر یونان باستان اشاره به آیینی دارد که در یونان باستان بین سالهای ۵۵۰ ق.م. م تا ۲۵۰ ق.م. م در جریان بودهاست. در حقیقت این تئاتر بخشی از جشنوارهای به نام دیونیسوس بود که به افتخار خدای دیونیسوس برگزار میشد. خاستگاههای تئاتر یونان مبهم است، اما بنابه گفته ارسطو منشأ شعر غنایی یا دیتیرامبهای کهن (dithyramb) است. دیتیرامبها آوازهایی بودند که در بزرگداشت دیونیسوس (Dionysus) (یکی از خدایان طبیعت مرتبط با بهار، حاصلخیری، تجدید حیات و بالاخص شراب در یونان باستان) خوانده میشدند.
گفته میشود ِتس پیس (Thespis)، نمایشنامهنویس قرن ششم قبل از میلاد که هیچ کدام از نمایشنامههایش باقی نمانده است، همسرایان و سرخوان (همان بازیگر اول) را وارد نمایش کرد و احتمالاً اشیل(Aeschylus)، نخستین نمایشنامهنویس بزرگ یونان، در قرن بعد بازیگر دوم را وارد نمایش کرد. سوفوکل (Sophocles) دیگر نمایشنامهنویس نامی یونانی سومین بازیگر را اضافه کرد. اما باید در نظر داشت که یک بازیگر میتوانست چندین نقش را بازی کند. بنابراین در نمایشهای عهد اشیل، به جز گروه همسرایان و سرخوان تنها دو شخصیت ناطق برروی صحنه حضور داشتند. هرچند ممکن بود در نمایشنامه سه یا چهار شخصیت وجود داشته باشد. به علاوه بازیگران بدون دیالوگ نیز بودند و امکان داشت یک نمایش دو بازیگر ناطق و یک بازیگر بدون دیالوگ (یا ساکت) داشته باشد.
گروه همسرایان اغلب احساسات تماشاگر عادی را بیان میکند، به ویژه هنگامی که آنها قهرمان نمایش را تحسین کرده و در عین حال نسبت به او احساس ترحم میکنند. به این طریق آنها بین تماشاگر و بازیگر ارتباط برقرار میکنند. گروه همسرایان برای آگاه کردن تماشاگر از حوادث پیشین، اظهارنظر کردن درباره اتفاقات جاری و یا اجرای میان پردههای آوازی نیز استفاده میشود.
برخی از تماشاخانههای یونان آنقدر بزرگ بودند که گنجایش شش هزار تماشاگر را داشتند. بازیگران برای انتقال خصوصیات اصلی نقششان به تماشاگران در دورترین فاصله نقاب (ماسک) میزدند. لذا ممکن بود بازیگر نقابی بزند که فقط خطوط کلی و برجستة شخصیت نمایش مثل شاه، پیرمرد یا خدمتکار را القاء کند. لباس بازیگران رنگارنگ بود و احتمالاً کفشهایی با تخت ضخیم میپوشیدند تا قد آنها را بلندتر نشان دهد.
مروری کامل بر تاریخ این دوره تئاتری به سادگی ممکن نیست اما برای تکمیل بحث و موارد اشاره شده در ویدیو باید به ساختار نمایشنامههای یونان باستان اشارهای کنیم. تراژدی یونانی معمولاً با سخنان یا دیالوگ یک بازیگر که پرولوگ (Prologue) نام دارد، آغاز میشود. سپس گروه همسرایان در حال آواز خواندن و رقصیدن وارد میشوند که به آن پارودوس (Parodos) میگویند. پارودوس با چهار یا پنج گفتگو میان بازیگران دنبال می شود که به آن اپیزود (episodes) میگویند. اپیزود جای خود را به قصیدههای آوازی میدهد. هر قصیده یک استاسیمون (stasimon) نام دارد و خروج پایانی گروه همسرایان نیز اگزودوس (exodus) است.
با تشکر از سایت خوبتون اگه میشه بگین که چطور میشه ویدئو هارو دانلود کرد ☺
ممنون. در کانال تلگرام به نشانی pezhvakartgroup می تونید ویدیوها را دانلود کنید.